De realityserie De Bondgenoten laat je dagelijks meekijken in de levens van mensen die langdurig samenleven in een afgesloten loods. Voor deelnemers als Charissa komt daar meer bij kijken dan alleen camera’s en uitdagingen.

Tijdens haar verblijf in het programma kreeg ze te maken met online haat, en niet alleen zijzelf, ook haar familie kreeg het zwaar te verduren. In gesprek met RTL Boulevard blikt Charissa openhartig terug op die intense periode waarin zelfs de productie moest ingrijpen.
Charissa open over keiharde reacties
De heftige kritiek die Charissa tijdens haar deelname kreeg, kwam volgens haar vooral van anonieme online gebruikers. “Wat ik er eigenlijk van vind dat ze mij dom noemen op een beeldscherm, dat vind ik eigenlijk gewoon triest,” vertelt ze onomwonden.
Op social media verschenen talloze negatieve reacties, vooral in specifieke Facebook-groepen. “Die mensen zitten via een anoniem account misschien te reageren en die Facebook-groepen daar wil je ook gewoon niet in zitten,” zegt ze daar eerlijk over.
Het contrast tussen online gedrag en de echte wereld viel haar ook direct op. Mensen die haar op straat herkennen, gedragen zich volgens haar een stuk vriendelijker dan op internet. “Op straat komen ze wel heel leuk naar je toe van: Hey, ik ken jou.
Maar vervolgens zitten ze wel achter jouw rug om te praten.” Toch laat ze zich daar niet door breken. “So be it, ze doen maar. Ga maar zelf in een televisie-programma zitten van 110 dagen zonder je familie te spreken. Dan wil ik wel zien hoe heftig zij dat vinden.”
Familie voelde zich machteloos door sociale media
Niet alleen Charissa zelf, maar ook haar naasten werden geraakt door de online haat. Haar familie probeerde haar via sociale media te volgen en was actief in meerdere groepen. “Mijn familie zat ook in Facebook-groepen,” vertelt Charissa daarover.
In eerste instantie wilden haar ouders alles weten over wat er over haar gezegd werd, maar dat bleek uiteindelijk te belastend. “De productie heeft ook wel gezegd van: Dat is niet handig als je daarin zit. Ik snap best wel dat je ouders alles willen lezen en alles willen weten, maar op een gegeven moment zijn ze er wel uitgegaan.”
Voor haar ouders bleek het lastig om te zien hoeveel negativiteit er over hun dochter werd verspreid. De spanningen liepen hoog op, vooral omdat zij zich niet konden verdedigen.
Dankzij het ingrijpen van de productie besloot de familie uiteindelijk de groepen te verlaten om hun eigen welzijn te beschermen. Zo konden zij zich weer richten op wat echt belangrijk was: het steunen van Charissa in haar unieke ervaring, hoe heftig die ook was.
Productie beschermt kandidaten en grijpt tijdig in
De makers van De Bondgenoten blijken alert te zijn op de mentale druk die deelnemers en hun familie kunnen ervaren. Door het team werd geadviseerd om afstand te nemen van de online haat.
In dit geval betekende dat concreet dat de familie van Charissa werd aangemoedigd om zich terug te trekken uit Facebook-groepen waar de negativiteit hoogtij vierde. Die beslissing bleek uiteindelijk de juiste, want de impact van al die berichten op de mentale gesteldheid van de familie was groter dan vooraf gedacht.
Reality-tv lijkt van buitenaf misschien luchtig en vermakelijk, maar achter de schermen speelt zich vaak een heel ander verhaal af. Voor kandidaten zoals Charissa is het een emotionele achtbaan die niet alleen hen, maar ook hun dierbaren raakt. Gelukkig toont de productie van De Bondgenoten dat zij oog heeft voor het welzijn van haar deelnemers, ook wanneer de camera’s even niet draaien.