Boerin Bertie Steur blijft met een scherp oog de afleveringen van Boer Zoekt Vrouw volgen. Sinds ze in 2014 via het programma haar grote liefde Rosita ontmoette, is ze nog altijd dankbaar voor haar deelname. Toch kijkt ze niet zonder emotie naar de nieuwe lichting boeren die hun liefdesavontuur aangaan op televisie.

Elke zondagavond zit ze voor de buis, maar haar enthousiasme wordt gekleurd door een vleugje jaloezie. Bertie is inmiddels gelukkig getrouwd, maar de manier waarop de huidige kandidaten door het programma begeleid worden, laat haar met gemengde gevoelens achter.
Jaloerse blik op de nieuwe boeren
In een nieuwe column voor RTL Boulevard spreekt Bertie zich uit over de meest recente aflevering van Boer Zoekt Vrouw. De dagdates zitten er net op en volgens haar krijgen de boeren van nu veel meer vrijheid dan zij destijds had. “Ik ben best jaloers op de boeren.
Zij mochten zelf de dag bepalen, terwijl ik met mijn dames moest koken,” zegt ze openhartig. Dat koken niet haar favoriete bezigheid is, maakt het des te wranger. Ze vermoedt zelfs dat de programmamakers dit bewust deden. “Koken is namelijk niet bepaald Berties ding,” zegt ze daarover met een knipoog.
De boerin viel ook van haar stoel toen ze ontdekte dat Jan, een van de huidige deelnemers, een schoonmaakster heeft. “En dat terwijl hij zelf voortdurend met de stofzuiger rondloopt,” merkt ze verbaasd op. Volgens haar is het beeld dat de kijker van een boer krijgt soms niet helemaal in lijn met de werkelijkheid achter de schermen.
Twijfels over de oprechtheid van keuzes
Bertie vraagt zich hardop af of de boeren wel écht zelf hun activiteiten mogen kiezen. Zo noemt ze het voorbeeld van Deerdy, die vooraf aangaf een ‘echte mannenactiviteit’ te willen doen, maar uiteindelijk eindigde met het versieren van hoeden.
Bertie kan zich daar nauwelijks iets bij voorstellen. Het voedt haar vermoedens dat sommige keuzes misschien meer door de productie zijn gestuurd dan je als kijker zou denken.
Toch gunt ze de deelnemers hun ervaring. Ze weet als geen ander wat voor impact het programma op je leven kan hebben. Haar eigen liefdesverhaal met Rosita begon ook op televisie, en dat gedenkt ze nog steeds met warmte. Toch blijft het knagen als ze ziet hoe anders de beleving voor de nieuwe kandidaten lijkt te zijn.
Kritiek op de overdaad aan dating-tv
Naast haar opmerkingen over de aflevering, deelde Bertie deze week ook haar zorgen over de kijkcijfers van Boer Zoekt Vrouw. In een interview met weekblad Weekend gaf ze aan dat ze de daling in populariteit begrijpt, maar het programma nog steeds waardevol vindt.
“Er kijken toch nog genoeg mensen naar? In het seizoen waarin ik meedeed, zaten we rond de vier miljoen kijkers, maar is dat tegenwoordig nog realistisch?” vraagt ze zich af.
Volgens haar raken mensen simpelweg verzadigd van de enorme hoeveelheid datingprogramma’s op tv. “Ik vind het zelf ook heel veel,” bekent ze. Ze wijst naar de toegenomen populariteit van programma’s zoals Winter vol Liefde en B&B Vol Liefde, maar ook naar shows als Lang Leve de Liefde en First Dates. Volgens Bertie kun je de tv niet aanzetten of je belandt weer in een zoektocht naar romantiek.
Een overvloed aan liefde op de buis
De boerin maakt zich zorgen over het effect dat deze overvloed heeft op het genre. Ze stelt dat kijkers moeilijk trouw blijven aan één programma als ze de hele week door overspoeld worden met romantische formats. Ze noemt zelfs “ordinaire datingprogramma’s als Ex on The Beach”. Volgens haar is het allemaal “gigantisch” geworden en is de grens tussen oprechte liefde en sensatiezucht steeds vager.
Ondanks haar kritiek blijft Bertie Boer Zoekt Vrouw met liefde volgen. Haar betrokkenheid laat zien hoe diep het programma in haar leven verankerd is. Toch kijkt ze met een kritisch oog en een nostalgisch hart naar de nieuwe lichting boeren die hun geluk mogen beproeven op nationale televisie.