Het populaire programma Kopen zonder Kijken ligt onder een vergrootglas na een omstreden actie van Alex van Keulen en Bob Sikkes. Waar het team normaal gesproken juist wordt geprezen om hun verrassende en ontroerende huisonthullingen, sloeg de verrassing dit keer volledig de verkeerde kant op.

Tijdens de aflevering met het stel Lieneke en Kai ging het mis. De manier waarop het tweetal werd benaderd viel niet alleen slecht bij veel kijkers, maar kreeg ook felle kritiek van mediacolumnist Angela de Jong. In haar column in het Algemeen Dagblad spaarde ze de heren bepaald niet.
“Een zielige actie van twee mannen van middelbare leeftijd”
De opbouw van de aflevering leek eerst zoals gewoonlijk: de spanning werd zorgvuldig opgebouwd, het stel wist van niets, en de kijker werd meegenomen in de zoektocht naar een passend huis. Maar dit keer besloten Alex en Bob de spanning iets té hoog op te voeren. Ze vertelden Lieneke en Kai dat het ze niet was gelukt om een huis te vinden, omdat de markt té overspannen was.
Lieneke brak zichtbaar toen ze het slechte nieuws hoorde. Pas daarna kwam Alex met de ‘opluchting’ dat ze tóch net op tijd een woning hadden kunnen vinden. Angela de Jong was geschokt: “Het was een zielige actie van twee mannen van middelbare leeftijd die zich net even te belangrijk waanden.”
Niet iedereen heeft een realitycheck nodig
In haar column maakt Angela een duidelijk onderscheid tussen dit stel en eerdere deelnemers. Volgens haar waren Lieneke en Kai geen verwende millennials of Gen Z’ers die even met beide benen op de grond moesten worden gezet.
Ze hadden geen onrealistische wensen en hun budget van €400.000 lag gewoon binnen de grenzen van de markt. Hun prioriteiten lagen bovendien heel ergens anders, benadrukt Angela. Ze schrijft: “Het was niet zo dat dit stel even een realitycheck nodig had, zoals sommige andere verwende millennials of Gen Z’ers in dit programma.”
Zorgen om een ziek kind worden ondergeschikt aan televisie-effect
Wat de situatie extra pijnlijk maakt, is de achtergrond van het stel. Lieneke en Kai zorgen voor hun zoontje met ernstige darmproblemen. Daardoor weten ze als geen ander wat er écht toe doet in het leven.
Volgens Angela maakt het de actie van Alex en Bob des te schrijnender: “Met de zorgen om hun zieke zoontje – zijn darmen werkten niet – weten ze als geen ander wat wél belangrijk is om je druk over te maken in het leven en wat niet.” Toch besloten de makers van het programma om deze mensen eerst de grond in te boren voordat ze hen alsnog verrasten met een woning.
Had Martijn Krabbé dit laten gebeuren?
Angela stelt in haar column ook de vraag of het succes van het programma de mannen naar het hoofd is gestegen. Ze vraagt zich hardop af of Martijn Krabbé – de vaste presentator en betrokken gezicht van het programma – deze situatie had laten ontsporen.
Volgens haar is het antwoord duidelijk: “Martijn Krabbé had dit nooit zo ver laten komen.” Ze sluit af met een duidelijke oproep: “Denk als jullie de volgende keer een toneelstukje voorbereiden wél aan hem, aan wat hij zou doen. Dat is het minste wat je kunt doen met zijn erfenis.”
Ludiek of ongepast: waar ligt de grens?
De actie van Alex en Bob roept de vraag op waar de grens ligt tussen spanning opbouwen en emotionele manipulatie. In een programma dat draait om dromen die uitkomen, moet je volgens veel kijkers juist voorzichtig zijn met mensen die al genoeg op hun bord hebben.
Wat begon als een speelse verrassing veranderde voor velen in een onsmakelijk toneelstukje dat voorbijging aan het menselijke aspect waar het programma ooit om bekendstond.