De Nederlandse culinaire wereld is in diepe rouw na het onverwachte overlijden van topchef Jonnie Boer. De 60-jarige meesterkok is woensdag op het eiland Bonaire overleden aan de gevolgen van een longembolie. Zijn overlijden is bevestigd door een woordvoerder namens zijn vrouw Thérèse aan De Telegraaf.

Samen runden Jonnie en Thérèse het restaurant Brass Boer op het eiland. Jonnie Boer was de enige Nederlandse chef met drie Michelinsterren op zijn naam, een prestatie die hem tot ver buiten de grenzen van ons land erkenning opleverde.
Een leven in het teken van smaak en perfectie
Jarenlang stond Jonnie Boer aan het roer van De Librije in Zwolle, het restaurant dat uitgroeide tot hét symbool van culinaire perfectie. Onder zijn leiding werd De Librije het enige restaurant in Nederland met drie Michelinsterren.
Jonnie’s stijl, met oog voor lokale producten en innovatieve technieken, was grensverleggend. Zijn aanpak inspireerde een generatie chefs, van wie velen hun carrière bij hem begonnen. Zijn kookkunst werd niet alleen door gasten, maar ook door collega’s als revolutionair beschouwd.
Familiebanden en persoonlijk verlies
Het verlies is vooral groot voor zijn gezin. Zijn zoon Jimmie deelde op Instagram een ontroerende boodschap na het overlijden van zijn vader. “Dank voor alles wat je mij hebt gegeven”, schrijft hij. “Ik ga je trots maken ook al ga je het niet zien…. Zie je snel ouwe.”
Het is een kort, maar krachtig eerbetoon aan een vader die niet alleen zijn zoon, maar ook vele jonge chefs begeleidde op hun weg naar succes. Voor Thérèse, zijn levenspartner en zakelijk compagnon, is het verlies onmetelijk. Samen bouwden ze een culinair imperium dat respect genoot in binnen- en buitenland.
Omroep MAX reageert geschokt
De afgelopen maanden waren Jonnie en Thérèse nog te zien in de documentaireserie De Opvolging van Omroep MAX. Hierin werd het proces gevolgd waarin zij hun levenswerk langzaam overdroegen aan hun kinderen. De serie kreeg veel aandacht en toonde een persoonlijke kant van het koppel die je zelden op televisie ziet.
Jan Slagter, directeur van Omroep MAX, laat weten diep geraakt te zijn. “We zijn in shock en intens bedroefd,” verklaart hij. “De laatste maanden was er zeer intensief contact vanwege onze serie. Hij en Thérèse wilden het op termijn rustiger aan gaan doen. Het is ongelooflijk verdrietig dat dit ze niet is gegund.”
Restaurants op meerdere locaties
Hoewel De Librije zijn kroonjuweel bleef, was Jonnie Boer actief op meerdere plekken. In Zwolle exploiteerde hij onder meer Brass Boer Thuis, Senang en Brasserie Jansen. Ook op Curaçao had hij een vestiging van Brass Boer.
Op Bonaire leidde hij, samen met Thérèse, naast Brass Boer ook een vestiging van restaurant Senang. Zijn invloed reikte ver en zijn concepten sloegen aan bij een breed publiek. Overal waar hij werkte, wist hij gasten te verrassen met zijn creatieve interpretaties van smaken.
Bloemen voor De Librije, eerbetoon aan een groot chef
Op woensdagavond legden mensen bloemen bij De Librije in Zwolle. Het restaurant, dat jarenlang als bakermat van de Nederlandse gastronomie diende, is voor velen een plek van herinneringen en inspiratie.
De herhaling van de eerste aflevering van De Opvolging waarin Jonnie centraal staat, wordt donderdagavond op NPO 2 uitgezonden. Daarmee brengt Omroep MAX nog één keer een ode aan de man die de Nederlandse keuken naar een internationaal niveau tilde.