Met het ontvangen van de Gouden Televizier-Oeuvre-Ring en een feestelijk concert in het Nieuwe Luxor, viert André van Duin zijn zestigjarig jubileum als artiest. Zijn naam staat al decennia synoniem voor humor, creativiteit en veelzijdigheid. In dit openhartige gesprek vertelt André over zijn aanhoudende succes, de kracht van tijdloze humor en hoe hij omgaat met onzekerheden in het leven.

Een bijzondere staande ovatie
Tijdens de uitreiking van de Gouden Televizier-Oeuvre-Ring in Carré werd André van Duin getrakteerd op een staande ovatie. Het was een moment dat hem diep raakte. “Dat deed me absoluut wat,” vertelt hij.
“Een week eerder gebeurde hetzelfde in het Nieuwe Luxor in Rotterdam, waar anderen mijn liedjes zongen. Het is bijzonder om te ervaren dat ik dit werk al zo lang mag doen en op mijn leeftijd nog steeds zo gewaardeerd word.”
Generaties fans
André heeft fans van alle leeftijden, iets wat hij nog altijd bijzonder vindt. “Veel jongere mensen kennen me vooral van Heel Holland Bakt en zien me als ‘die meneer van de taartjes’.
Toch zijn er ook jongeren die mijn hele loopbaan onderzoeken en me aanspreken over dingen die ik lang geleden heb gedaan. Zo blijft het me verbazen dat de Dik Voormekaar Show als podcast al tweeënhalf miljoen keer beluisterd is.”
Tijdloze humor
De kracht van Andrés humor zit volgens hem in de tijdloosheid ervan. “Gewoon lekker lachen is van alle tijden,” zegt hij. Toch erkent hij dat bepaalde grappen nu niet meer kunnen. “Neem bijvoorbeeld mijn rol als meneer De Bok. Dat soort sketches zouden tegenwoordig anders ontvangen worden. Stel je voor dat ik Janny van der Heijden het water in zou duwen. Dat zou niet meer werken.”
Samenwerken met Janny
Zijn samenwerking met Janny van der Heijden, onder andere in Denkend aan Holland, is een bron van plezier. “Het lijkt alsof ik een druk schema heb, maar dat valt reuze mee. Bij Heel Holland Bakt hoef ik alleen af en toe te zeggen hoe laat het is en een prijs uit te reiken.
Met Janny varen voelt als een dagje uit. We genieten van de natuur, eten een gevulde koek en praten met een boswachter. Ik hoef niets voor te bereiden en kan gewoon mezelf zijn.”
De kracht van eenvoud
Hoewel André jarenlang bekend stond om zijn typetjes, geniet hij van de balans tussen presenteren en komedie. “Ik blijf in de kern een komiek. Zelfs in een theatershow vol mooie liedjes zou ik tussendoor grapjes maken. Mensen verwachten dat gewoon van mij, en dat vind ik prima.”
Een serieuze noot
Op zijn nieuwe album La bohème laat André ook een serieuzere kant zien. “Het nummer Bijzonder gaat bijvoorbeeld over het leven van een transgender. Ik vind dat bepaalde onderwerpen aandacht verdienen, maar dan wel op een luchtige en respectvolle manier. Sociale media maken dat steeds lastiger, omdat alles zo snel wordt uitvergroot.”
Reflectie op sociale media
Over sociale media heeft André gemengde gevoelens. “Ik word meestal gespaard, maar soms vraag ik me af hoe het zou zijn geweest als social media er in 1964 al was. Het brengt de wereld dichterbij, maar ook alle ellende. Soms denk ik: ‘Gelukkig ben ik al bijna 78.’ Aan de andere kant: vroeger las je over een oorlog in de krant, nu zie je alles live gebeuren.”
Feestdagen zonder diepere betekenis
De feestdagen zijn voor André vooral een gezellige tijd. “Kerst heeft voor mij geen religieuze betekenis. Vroeger organiseerden we thuis een grote kerstbingo, maar dat was meer Martins ding. Sinds zijn overlijden ga ik meestal bij vrienden eten. Oud en Nieuw is een moment om samen te komen en elkaar een gelukkig nieuwjaar te wensen, ondanks alle onzekerheden in de wereld.”
Blijven doorgaan
Ondanks onzekerheden over gezondheid en leeftijd blijft André actief. “Ik weet niet hoe oud ik mag worden of hoe mijn gezondheid zich ontwikkelt. Dat heb ik niet in de hand. Wat ik wel weet, is dat bezig blijven belangrijk is. Mijn advies aan leeftijdsgenoten: blijf doen wat je leuk vindt, blijf betrokken en zorg dat je onder de mensen komt. Meedoen houdt je jong.”