Femke Wiersma, tegenwoordig minister van Landbouw, kijkt met gemengde gevoelens terug op haar deelname aan het populaire programma Boer zoekt vrouw. In 2010 deed ze mee toen ze 25 jaar oud was. Nu, jaren later, vertelt ze in een openhartig interview met het magazine Mezza dat ze die keuze waarschijnlijk niet opnieuw zou maken.

Hoewel ze er lang liever over zweeg, besloot ze toch haar verhaal te delen. “Met de kennis van nu had ik niet meer meegedaan,” zegt ze eerlijk. Voor haar voelt het alsof mensen haar nog steeds beoordelen op die deelname.
Een keuze uit een andere tijd in haar leven
Femke legt uit dat ze destijds in een andere fase van haar leven zat en minder mogelijkheden had dan nu. “Ik ben niet in de meest kansrijke situatie opgegroeid. En dan maak je bepaalde keuzes,” vertelt ze.
Ze geeft ook aan dat ze geen universitaire studie heeft gevolgd, maar dat dat niets zegt over haar verstand. “Maar dat zegt niets over mijn intelligentie,” stelt ze duidelijk. Toch merkt ze dat mensen vaak oordelen zonder haar echt te kennen. Die reacties blijven haar raken, ook al heeft ze nu een belangrijke functie in de politiek.
Kritiek op sociale media blijft haar bij
Op sociale media ziet Femke vaak nare reacties die haar intelligentie in twijfel trekken vanwege haar deelname aan het programma. “Als ik sociale media lees, is het net alsof ik niet intelligent ben omdat ik aan dat programma heb meegedaan,” vertelt ze.
Die opmerkingen doen haar pijn, zeker omdat ze zichzelf toen al niet goed genoeg vond. “Ik vond mezelf toen al niet snel goed genoeg hè… Dat hoefden anderen mij niet te vertellen,” zegt ze eerlijk. De combinatie van haar onzekerheid en de harde reacties maakte het voor haar extra zwaar.
Een televisieprogramma toont ook je kwetsbare kant
Volgens Femke laat het programma Boer zoekt vrouw mensen zien op een moment dat ze kwetsbaar zijn en zoeken naar verbinding. “Ik ben nu minister en niet meer afhankelijk van de bevestiging van anderen. Maar in die tijd nog wel,” legt ze uit.
Ze herinnert zich hoe heftig het voelde toen de kritiek losbarstte. “Er kwam zoveel kritiek op me af. Ook op mij als persoon. Ik vond dat toen wel heftig,” blikt ze terug. Ze voelde zich niet alleen beoordeeld op haar deelname, maar ook op wie ze als mens was.
Niet alle kandidaten hebben positieve ervaringen
Hoewel Femke denkt dat deelnemers tegenwoordig beter voorbereid worden, weet ze dat niet iedereen goed terugkijkt op zijn deelname. In het boek Boer zocht Vrouw – De niet vertelde verhalen vertellen oud-deelnemers over hun minder leuke ervaringen.
Femke herkent zich daarin. “Van de ene op de andere dag was ik een BN’er. Die overgang was echt groot,” vertelt ze. Toch wil ze duidelijk maken dat ze er geen spijt van heeft. “Maar spijt heb ik niet. Dat zit niet in mijn aard,” zegt ze overtuigd. Ze erkent dat het zwaar was, maar het heeft haar ook gevormd.
Van televisie naar politiek: een grote stap
Sinds haar deelname is er veel veranderd in Femkes leven. Ze groeide van een jonge, zoekende vrouw naar een bekende minister. Toch blijft haar verleden in Boer zoekt vrouw haar achtervolgen.
Mensen lijken haar daar nog steeds op te beoordelen, ondanks haar huidige prestaties. Ze probeert dat los te laten en zich te focussen op haar werk. Femke wil vooral dat mensen haar zien zoals ze nu is: iemand die geleerd heeft van het verleden en zich inzet voor de toekomst van het land.