Met hun realityserie De Augurkenkoning wisten Oos Kesbeke en zijn zoons Camiel en Silvian in korte tijd een plekje te veroveren in de harten van televisiekijkers. Wat begon als een kijkje achter de schermen van een typisch Amsterdams familiebedrijf, groeide uit tot een herkenbaar en ontroerend portret van drie generaties.

In een open gesprek met het tijdschrift Vriendin blikken vader en zonen terug op hun jeugd, hun band en het succes van het bedrijf dat meer dan alleen augurken verkoopt: het vertelt een verhaal van liefde, discipline en doorzettingsvermogen.
De fundering van het succes ligt bij vader Oos
De 66-jarige Oos Kesbeke heeft zijn hele leven gewijd aan het uitbouwen van zijn onderneming. Toch heeft hij er bewust voor gekozen om zijn rol als vader niet te verwaarlozen. Ondanks de drukte van het ondernemerschap wilde hij er zijn voor zijn kinderen, zelfs al betekende dat maar een paar minuten per dag.
“Mijn vader was ook altijd aan het werk, dus ik weet dat het eenzaam kan voelen, maar ik heb toch getracht het anders te doen,” vertelt hij. “Ik wilde wél mijn kinderen zien opgroeien. Daarom bracht ik ze meestal ’s ochtends naar school, zodat ik ze toch nog even zag.”
Geen plek voor verwennerij in het familiebedrijf
Camiel (27) en Silvian (23) zijn niet opgegroeid met luxe of gemak. Hun vader gaf ze al op jonge leeftijd verantwoordelijkheden binnen het familiebedrijf. Van uitstel of gemakzucht was geen sprake. Oos draaide er niet omheen wanneer er iets fout ging.
“Als ik ze op hun kloten geef, betekent dat niet dat ik niet van ze hou, maar dat ze iets gedaan hebben wat niet opnieuw mag gebeuren.” Camiel weet dit op zijn eigen manier te relativeren en grapt: “Ik lig ’s nachts in mijn bed regelmatig te huilen, hoor.”
Zijn broer Silvian begrijpt inmiddels beter waar die opvoeding vandaan komt. “Je kunt streng zijn, maar dat is altijd in het belang van het bedrijf. Mijn vader heeft ons geleerd hoe we uit een put moeten krabbelen als we erin vallen. We weten dat hij altijd achter ons staat.”
De kracht van een hechte familieband op televisie
De kracht van de serie zit niet alleen in het tonen van het werk in de augurkenfabriek, maar vooral in de warme, eerlijke band tussen vader en zonen. Hoewel Oos in eerste instantie niet kon inschatten hoe groot de impact van De Augurkenkoning zou zijn, veranderde dat snel na de eerste reacties van kijkers.
“Maar vorig jaar zomer kwam er een vrouw naar me toe die met tranen in haar ogen vertelde dat haar man net overleden was en ons programma hem altijd zo’n plezier had gegeven. De rillingen liepen over mijn rug,” vertelt hij.
“Verrek, dat gebeurt dus ook, dacht ik. Daarna ben ik erop gaan letten en nu zie ik hoeveel mensen een stukje steun halen uit wat wij met z’n allen doen. Stiekem ben ik daar best een beetje trots op, want wat kunnen wij nou helemaal?”
Toekomst vol vertrouwen en dankbaarheid
Hoewel de nadruk vaak ligt op discipline en inzet, blijkt uit alles dat de liefde binnen het gezin Kesbeke groot is. Camiel en Silvian zijn inmiddels serieuze kandidaten om het familiebedrijf op termijn over te nemen.
De lessen die ze van hun vader kregen, zitten diep verankerd in hun denken en doen. Het respect voor elkaars rol en de gezamenlijke toewijding aan het bedrijf vormen een stevige basis voor de toekomst. Die toekomst lijkt in goede handen te zijn, met twee zonen die de waarde van hard werken én familie begrijpen als geen ander.