Martijn Krabbé verscheen onverwacht in het openbaar tijdens de herdenking van topchef Jonnie Boer in Zwolle, en dat bleef niet onopgemerkt. Voor het eerst sinds hij begin dit jaar bekendmaakte ongeneeslijk ziek te zijn, werd de presentator weer gefilmd en gefotografeerd. Dat leidde tot een storm aan reacties.

Niet alleen over zijn fysieke verschijning, maar vooral over de manier waarop media zijn aanwezigheid vastlegden. Op sociale media regent het kritiek op onder andere De Telegraaf, die beelden en foto’s publiceerde van Krabbé tijdens dit kwetsbare moment. De discussie laaide op over de grens tussen journalistieke verslaggeving en respect voor iemands privacy, zeker in een periode waarin Martijn zijn leven opnieuw moet uitvinden.
Veel kritiek op mediabeelden tijdens ingetogen moment
Tijdens de herdenking van Jonnie Boer waren meerdere media aanwezig, waaronder De Telegraaf, RTL Boulevard en Shownieuws. Op het moment dat Martijn Krabbé in beeld verscheen, richtten camera’s en fototoestellen zich vrijwel meteen op hem. Hoewel hij niet werd geïnterviewd of aangesproken, verschenen zijn beelden kort daarna op diverse kanalen.
Dit leidde tot woedende reacties van het publiek. “Waarom moet de foto erbij? Laat die man toch gewoon met rust,” schreef Birgit op X. Ook anderen noemden het “walgelijk” en “riooljournalistiek”. Velen vinden dat een begrafenis of herdenking geen plek is voor sensatiebeluste fotografie, zeker niet wanneer het gaat om iemand die ernstig ziek is.
Tegenstemmen: ‘Martijn wist wat hij deed’
Tegenover alle verontwaardiging klinkt ook een genuanceerder geluid. Sommige mensen benadrukken dat Martijn Krabbé zelf besloot om naar de herdenking te komen, terwijl hij wist dat er veel pers aanwezig zou zijn. “Misschien heeft Martijn daar zelf geen probleem mee,” zegt Loes.
Melitz sluit zich daarbij aan en stelt: “Wat moet de man dan, thuisblijven? En wat moet de pers dan, Martijn al in stilte begraven enkel en alleen omdat hij er niet zo jofel uitziet?” Voor haar is het juist dapper dat Martijn zich toont, ondanks zijn ziekte. Ook Tom vindt het moedig: “Als het gaat moet je vooral doen wat je nog kan. En ik ben blij voor elke (ongeneeslijk) zieke die dat kan en doet.”
Martijn blijft liefhebber van goed eten en koken
Dat Martijn bij de herdenking aanwezig was, is volgens velen geen toeval. Showkenner Bart Ettekoven wijst erop dat Krabbé een grote liefhebber is van goed eten en zelf ook een uitstekende kok.
“Hij houdt ontzettend van barbecuen en heeft ontzettend veel tv-programma’s gepresenteerd die verband houden met lekker eten en koken,” zegt hij in Shownieuws. Programma’s als Mijn Tent Is Top, Topchef en Wie is de Chef? zijn daarvan bekende voorbeelden. Zijn aanwezigheid bij de herdenking van Jonnie Boer, een van de grootste chefs van het land, was voor kenners een logisch en emotioneel moment.
Rustig en met respect op afstand gefilmd
Hoewel de beelden van Martijn veel losmaakten, geven meerdere mediaprofessionals aan dat ze met zorg hebben gehandeld. RTL-presentator Manuel Venderbos liet weten dat de pers Martijn met rust heeft gelaten en op gepaste afstand heeft gefilmd. Ook Bram Moszkowicz prees Martijn en noemde hem “dapper”.
Aran Bade van RTL Boulevard zei: “Hij stond daar toch als een soort verrassing, ook voor ons. Ik denk dat Jonnie heel veel voor Martijn betekende, ook misschien op het laatste moment nog. Dat vond ik heel mooi om te zien.” Het feit dat Martijn verscheen, met zijn vrouw Deborah aan zijn zijde, raakte zichtbaar veel mensen.
Een man die zich toont ondanks alles
Dat Martijn Krabbé ervoor kiest om niet achter de schermen te verdwijnen, wordt door sommigen als inspirerend gezien. Ondanks zijn ziekte blijft hij zichtbaar en betrokken. Hij heeft eerder openlijk foto’s gedeeld op Instagram en verscheen recent in een interview met LINDA., waarin hij geen geheim maakte van de lichamelijke veranderingen die zijn ziekte met zich meebracht.
Zijn aanwezigheid bij de herdenking laat zien dat hij, ondanks alles, nog altijd deel wil uitmaken van het leven en zijn waardering voor anderen wil tonen. Een publieke figuur die zich toont in kwetsbaarheid, wordt daarmee ongewild opnieuw onderwerp van gesprek.