Angela de Jong heeft in haar column in het Algemeen Dagblad stevige kritiek geuit op de overstap van de familie Jelies. Het grote gezin, jarenlang geliefd in het NPO-programma Een Huis Vol, is tegenwoordig te zien bij SBS6.

In het programma Jelies & Gnodde: Grote Gezinnen Emigreren volgen de camera’s hun nieuwe leven in het buitenland. Toch is volgens De Jong de charme van het oorspronkelijke programma volledig verdwenen. Waar eerder warmte en echtheid centraal stonden, lijkt het nu vooral geregisseerd en gespeeld.
Oude bewondering maakt plaats voor teleurstelling
Angela de Jong geeft eerlijk toe dat ze jarenlang fan was van de familie Jelies en hun manier van leven. “Ik vond de Jelies altijd een leuk, bijzonder gezin. Streng-christelijk zoals het halve Urkers betaamt. Enorm traditioneel, de oudste dochters worden geacht om flink mee te soppen in huis.
Maar onderling ontzettend warm.” Volgens De Jong zat juist in die combinatie de kracht van de familie. Ze vonden hun weg in een streng geloof, maar bleven liefdevol naar elkaar toe. In de nieuwe serie mist ze echter dat warme, authentieke gevoel volledig.
Gesprekken voelen onnatuurlijk en ingestudeerd
De sfeer in de serie op SBS6 voelt volgens De Jong niet spontaan maar juist ingestudeerd en bedacht. Ze schrijft: “Ik kan me bij veel gesprekken die voor de camera’s worden gevoerd niet aan de indruk onttrekken dat er een toneelstukje wordt opgevoerd.”
Vooral de klusscènes tussen vader Johan en zoon Harry komen op haar geforceerd over. Hun manier van praten lijkt meer op acteren dan op echt contact. Dat stoort haar zichtbaar en haalt volgens haar de geloofwaardigheid van het programma onderuit.
Johan is veranderd in een botte, conservatieve man
Waar Johan in eerdere afleveringen van Een Huis Vol nog overkwam als streng maar liefdevol, ziet De Jong nu iets anders. “Hij is ineens wel een erg conservatieve, botte boer die het een paar keer over ‘lekkere wieven’ heeft als hij zijn vrouw en dochters bedoelt.”
Zulke uitspraken passen volgens De Jong totaal niet bij het beeld dat zij eerder van hem had. De opmerkingen roepen ongemak op en zetten vraagtekens bij zijn rol als vader. Ze vindt dat deze houding botst met het beeld dat eerder van het gezin werd getoond.
Kritiek op gedrag en overdrijving in beeld
De Jong stoort zich daarnaast aan kleine momenten die uitvergroot lijken te worden voor effect. Zo noemt ze specifiek een scène waarin Johan boos wordt over een ei dat niet ver genoeg is gekookt. Voor haar is dit tekenend voor de toon die het programma probeert te zetten.
Ze schrijft: “Misschien was hij altijd al zo, knipten de makers van Een Huis Vol zulke opmerkingen eruit om hem te sparen.” Daarmee geeft ze aan dat de NPO wellicht eerder bewust koos voor een mildere weergave van Johan.
Volgens De Jong een typische SBS6-aanpak
Angela de Jong heeft een duidelijk vermoeden over de reden achter deze veranderingen en legt dat uit in haar column. “Maar ik heb toch vooral het idee dat dit gewoon het SBS 6-sausje is om de serie een beetje spraakmakender te krijgen.”
Ze denkt dat de commerciële zender bewust kiest voor meer ophef en minder nuance. Volgens haar worden opvallende momenten nu juist uitgelicht in plaats van weggeknipt. Daardoor raakt volgens De Jong het oorspronkelijke karakter van de familie verloren in het format van de zender.
De kern van de familie lijkt te verdwijnen
De overstap van de familie Jelies van publieke omroep naar commerciële zender heeft volgens De Jong grote gevolgen gehad voor hun imago. Waar ze eerst stonden voor traditie en warmte, lijken ze nu vooral gekozen te hebben voor spektakel en sensatie. De betrokkenheid die het gezin ooit zo geliefd maakte bij het publiek is ver te zoeken. De vraag is dan ook of ze zichzelf nog wel durven te zijn op televisie.