Op haar Instagram deelt Linda Kraan een indringende herinnering die nog altijd diepe sporen nalaat. Terwijl je haar tegenwoordig vooral kent van het programma Een Huis Vol Emigreert, heeft ze ook een verleden dat getekend is.

Eén van de heftigste gebeurtenissen in de recente Nederlandse geschiedenis: de vuurwerkramp in Enschede op 13 mei 2000. Bijna 25 jaar later blikt ze terug op die dag die haar leven voorgoed veranderde. Haar openhartige woorden maken duidelijk hoe diep het trauma nog altijd zit, en hoe actueel de emoties blijven.
De schok van de vuurwerkramp
In haar bericht vertelt Linda hoe ze destijds woonde in een wijk direct naast de plaats van de ramp. “Ik woonde in de wijk naast de wijk waar deze verschrikkelijke ramp zich voltrok. Een enorme explosie en voordat we beseften wat er aan de hand was, kwam de alles vernietigende klap.”
Haar verhaal laat je voelen hoe snel chaos en angst zich meester kunnen maken van een omgeving. Ze bevond zich op dat moment in een supermarkt om boodschappen te doen. Later zou ze ontdekken dat diezelfde winkel volledig verwoest werd. Die gedachte blijft haar achtervolgen: hoe dicht ze bij de dood is geweest.
Paniek, chaos en de geur van verwoesting
Linda beschrijft hoe direct na de explosie de paniek uitbrak. Ramen sprongen kapot, niemand wist wat er precies aan de hand was, en het noodnummer bleek onbereikbaar. Mensen vluchtten hun huizen uit, op zoek naar veiligheid.
“De geur was verschrikkelijk en het heeft lang geduurd voordat al het vuur was gedoofd,” schrijft ze. Uiteindelijk werd ze door haar vader opgehaald, via een omweg, omdat veel wegen onbegaanbaar waren. Ze werd in veiligheid gebracht, en een dag later keerde ze terug naar haar huis, dat relatief weinig schade had opgelopen. Maar de ravage in de omgeving liet diepe indruk achter.
Emoties laaien opnieuw op bij herdenking en tv-serie
Nu er een nieuwe televisieserie over de ramp wordt uitgezonden, merkt Linda hoe sterk haar emoties nog steeds aanwezig zijn. De herinneringen komen weer naar boven, en de herdenking raakt haar opnieuw.
“Het voelt voor mij niet alsof het al zo lang geleden is.” Dat haar eigen gezin tegelijkertijd op tv verschijnt in een aflevering van Een Huis Vol Emigreert vindt ze een vreemde samenloop van omstandigheden. “Ik wilde dit toch graag met jullie delen, omdat het voor mij heel veel herinneringen oproept,” laat ze haar volgers weten.
Een open en kwetsbaar moment voor de camera
Door haar persoonlijke verhaal te delen laat Linda zich van een heel andere kant zien dan je gewend bent in de vrolijke familietaferelen van Een Huis Vol. Ze toont zich kwetsbaar, en tegelijkertijd sterk door haar ervaringen onder woorden te brengen.
Haar bericht raakt niet alleen haar volgers, maar ook iedereen die zich de ramp van 2000 herinnert. De intensiteit van dat moment blijft voelbaar, ook na bijna een kwart eeuw. Linda’s woorden zijn een krachtig voorbeeld van hoe televisie en persoonlijke geschiedenis op bijzondere wijze kunnen samenkomen.