Peter Gillis ligt opnieuw onder vuur. De realityster en ondernemer, bekend van zijn parken en televisierol in ‘Massa is Kassa’, werd recent veroordeeld tot een gevangenisstraf van twaalf maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk.

Terwijl hij in hoger beroep gaat, lijken ook zijn vakantieparken in België aan een zijden draadje te hangen. De gemeenten waarin deze parken zich bevinden, lijken hun vertrouwen in Gillis volledig te zijn verloren. De onrust die rond zijn persoon hangt, beïnvloedt nu ook de toekomst van zijn Belgische vastgoed.
Belgische gemeenten willen van Gillis af
Gillis bezit in België drie parken: Hengelhoef in Houthalen-Helchteren en het Blauwe Meer en het Parelstrand in Lommel. Deze campings staan inmiddels te boek als ‘Topcampings’, maar die naam lijkt hun eigenaar op dit moment niet te kunnen redden.
Volgens lokale bronnen, zoals de Internetgazet, heerst er grote onzekerheid over de toekomst van deze parken. Lommel zou zelfs al stappen hebben ondernomen om zich van Gillis te ontdoen. “Maar Lommel is de Nederlandse ondernemer liever kwijt dan rijk”, meldt het medium onomwonden. Rond camping Blauwe Meer loopt inmiddels een rechtszaak, wat de gespannen situatie extra onderstreept.
Problemen in Nederland blijven zich opstapelen
Niet alleen in België rommelt het rond Gillis. Ook in Nederland stapelden de problemen zich het afgelopen jaar op. Gillis werd eerder al gedwongen afstand te nemen van de exploitatie van zijn acht Nederlandse vakantieparken.
Wat begon als een ogenschijnlijk strategische verkoop, draaide uiteindelijk uit op een juridische strijd. De geplande verkoop van de parken aan ondernemer Taeke Dijkstra ging niet door. Drie financiers trokken zich terug nadat bekend werd dat de Belastingdienst beslag had gelegd op de parken. Hierdoor kwam de deal stil te liggen.
Rechtszaak rond Nederlandse verkoop escaleert
Peter Gillis liet het daar niet bij zitten. Hij sleepte koper Taeke Dijkstra voor de rechter om af te dwingen dat de verkoop alsnog zou doorgaan. Volgens Gillis was de overeenkomst al getekend en staat niets een overdracht in de weg.
“Het is niet zo dat meneer Dijkstra dat gisteren onder ogen kreeg en vandaag tekent,” zei hij afgelopen donderdag na de zitting. Ondanks het beslag door de fiscus ziet Gillis geen obstakels. “Wij kunnen beslagvrij leveren. Dus dat probleem is gewoon opgelost”, benadrukte hij.
Steeds minder steun voor de omstreden ondernemer
Met een strafrechtelijke veroordeling op zak en toenemend wantrouwen vanuit zowel Nederland als België, lijkt de positie van Peter Gillis zwakker dan ooit. Gemeenten keren zich tegen hem, kopers haken af, en de juridische conflicten nemen toe.
Waar hij zich voorheen nog met bravoure door tegenslagen manoeuvreerde, lijkt zijn invloed op het speelveld van vakantieparken snel af te nemen. Zelfs zijn Belgische portefeuille, ooit een veilige haven, staat nu onder druk.