Het was een emotioneel hoogtepunt in het koppelsweekend van Married at First Sight: Dennis die plots aankondigde te willen scheiden. Zijn beslissing om afscheid te nemen van Stefan kwam voor veel kijkers als een grote schok.

Toch zag liefdesexpert Marie-José Bosch-Kuiper deze breuk wél aankomen. In een interview met Veronica Superguide onthult zij hoe de emoties zich hadden opgebouwd. Haar analyse biedt een verrassend ander perspectief op Dennis’ vertrek, dat veel dieper geworteld blijkt te zijn dan op tv zichtbaar was.
De signalen waren al eerder zichtbaar
Marie-José Bosch-Kuiper noemt de scheidingsaankondiging van Dennis allesbehalve plotseling, ondanks hoe het voor de buitenwereld leek. “Zo plotseling vond ik de mededeling van Dennis dat-ie wilde scheiden eigenlijk niet,” legt ze uit. Ze verwijst naar een moment de avond ervoor, toen Dennis zijn gevoelens al duidelijk deelde met anderen.
“Hij kaartte de avond ervoor immers duidelijk aan dat-ie totaal niet op z’n plek zat omdat Stefan zo lang weg was én vervolgens de relatie ging bespreken in de hottub met de andere deelnemers.” Dennis voelde zich buitengesloten op een moment dat juist verbinding centraal had moeten staan.
Dennis voelde zich genegeerd en miskend
Het weekend moest voor Dennis een kans worden om dichter bij Stefan te komen, maar het tegenovergestelde gebeurde. Volgens Bosch-Kuiper voelde hij zich juist afgewezen. “Dennis kwam immers écht voor Stefan naar dat weekend, dus voelde hij zich miskend.”
Stefan koos ervoor om afstand te houden, juist op het moment dat Dennis hem het liefst dichtbij wilde hebben. Dit emotionele gemis zorgde voor een kloof die steeds groter werd tussen de twee mannen. Het besluit om te vertrekken leek plotseling, maar kwam voort uit een langdurig proces van emotionele verwijdering.
Kwetsbaarheid werd hem niet in dank afgenomen
Bosch-Kuiper vindt het moedig dat Dennis zich zo kwetsbaar opstelde, ondanks de reactie van de groep. “Dennis wilde zijn man gewoon bij zich houden, maar werd vervolgens voor klein kind uitgemaakt.
Om daarna ook nog de hele groep én een onpartijdige expert Eveline Stallaart op z’n dak te krijgen.” In plaats van begrip kreeg hij kritiek, waardoor hij zich steeds meer alleen voelde staan. Zijn kwetsbaarheid werd niet gezien als kracht, maar als zwakte, wat het nog pijnlijker maakte. Dat gevoel van onrecht bleef hangen en leidde tot zijn rigoureuze keuze.
Opdrachten versterkten zijn gevoel van onbegrip
Tijdens het weekend moesten de deelnemers allerlei opdrachten uitvoeren die bedoeld waren om de relaties te verdiepen. Voor Dennis werkten deze juist averechts. “Hij moest bijvoorbeeld meedoen met zo’n belachelijke lachcursus, terwijl Stefan een bijzondere ervaring had in het ijsbad.
Natuurlijk was zijn aankondiging te willen scheiden behoorlijk intens en had-ie het best subtieler aan kunnen pakken, maar het was wel hoe-ie het op dat moment voelde. Ik begrijp zijn emotie dus wel.” Terwijl anderen spirituele en diepe ervaringen hadden, voelde Dennis zich steeds meer een buitenstaander in zijn eigen relatie.
Stefan bleef hangen in het verleden
Volgens Bosch-Kuiper speelde ook Stefans verleden een rol die niet onschuldig was in de breuk. Hij bleef vasthouden aan oude pijn. “Je huidige partner kent je verleden niet, maar is juist je toekomst.
Door steeds maar weer terug te komen op vroeger, verschuilt hij zich achter zijn historie. Dan blijft-ie de kleine Stefan die iets heel erg heeft meegemaakt. Hij moet dus verzorgd worden, maar wie zorgt er voor Dennis? Niemand.” Door deze scheve dynamiek kreeg Dennis niet de steun die hij nodig had in het proces. Hij werd de zorgverlener in plaats van de geliefde.
De beslissing was emotioneel maar niet ondoordacht
Hoewel zijn aankondiging heftig was, begrijpt Bosch-Kuiper Dennis volledig. Hij had zich tot het uiterste ingespannen om de relatie te redden. Maar toen het besef kwam dat hij er alleen voor stond, kon hij niet langer doorgaan.
Zijn beslissing kwam voort uit pijn, niet uit boosheid. Die pijn werd niet erkend, wat het afscheid extra zwaar maakte. Uiteindelijk koos hij voor zijn eigen welzijn, een keuze die bewondering verdient volgens de expert.