De sfeer rondom het programma De Bondgenoten is opnieuw grimmig geworden na het vertrek van deelnemer Robert. In een openhartig gesprek, opgenomen in de auto bij voormalig deelnemer Nick Eshuis, spaart hij zijn woorden niet als hij terugblikt op zijn medebewoners.

Vooral deelneemster Roma moet het stevig ontgelden. Robert uit stevige kritiek op haar gedrag binnen én buiten de loods, en zijn woorden maken duidelijk dat de verhoudingen verhard zijn.
Heftige uitspraken over Roma’s gedrag in de loods
Robert steekt van wal en noemt zonder schroom hoe hij Roma’s gedrag ervoer tijdens zijn verblijf in het programma. “Roma heeft s*ks voor een treinkaartje. Op een gemiddelde zaterdagavond tongt ze met dertig jongens.
Dertig jongens! En na twee wijntjes steken vijftien man de hand in haar broekje. Zij vond het raar dat wij dat raar vonden,” vertelt hij zichtbaar geërgerd. De aantijgingen zijn niet mals, en het is duidelijk dat Robert zijn frustratie lang heeft opgekropt.
Twijfels over haar voorbeeldfunctie als leerkracht
Wat Robert vooral lijkt te storen, is dat Roma werkzaam is in het onderwijs. Hij noemt dat gedrag als dat van Roma, volgens hem, niet past bij iemand die dagelijks voor de klas staat.
In zijn ogen hoort daar een ander soort verantwoordelijkheid bij. Tijdens zijn verhaal noemt hij dat meerdere deelnemers moeite hadden met de manier waarop Roma zich opstelde, maar dat zij zelf geen probleem zag. Dat onbegrip lijkt de aanleiding te zijn voor zijn felle woorden.
Confrontatie met Roma’s moeder roept verbazing op
Een opvallend moment in zijn verhaal is wanneer hij terugblikt op de ontmoeting met Roma’s moeder. Die kwam op bezoek in de loods, en volgens Robert liet hij deze kans niet onbenut om zijn zorgen te uiten.
“Toen heb ik het haar gevraagd: wij vinden het niet normaal, zeker voor iemand die voor de klas staat. Volgens Roma is het wel normaal. Toen heb ik tegen die vrouw gezegd: als dat normaal is waar jullie wonen, dan moet daar een hek omheen.
Wat die moeder zei? Zo ken ik haar helemaal niet.” Met deze uitspraken maakt Robert duidelijk dat hij niet alleen zijn verbazing wilde uitspreken, maar ook een statement wilde maken tegenover Roma’s omgeving.
Geen spijt, maar een waarschuwing
In het gesprek met Nick laat Robert doorschemeren dat hij geen spijt heeft van zijn uitspraken. Hij benadrukt dat wat hij zegt, voortkomt uit oprechte verontwaardiging en een gevoel van verantwoordelijkheid.
Hij vindt dat mensen, zeker in het openbaar, moeten kunnen benoemen wanneer iets niet door de beugel kan. Roma’s gedrag binnen de muren van De Bondgenoten was voor hem grensoverschrijdend en schokkend, en hij ziet zijn uitspraken als een waarschuwing voor anderen.
Reacties op sociale media blijven niet uit
Zoals vaker bij controversiële uitlatingen in realityprogramma’s, blijven de reacties op sociale media niet lang uit. Kijkers zijn verdeeld: de een vindt dat Robert te ver gaat, terwijl de ander hem prijst om zijn eerlijkheid.
De discussie laait op, waarbij ook het gedrag van Roma uitvoerig wordt besproken. Het is duidelijk dat de impact van deze woorden nog lang zal doorsudderen, zeker zolang De Bondgenoten doorgaat met nieuwe afleveringen.