De muziekwereld wordt opgeschud door ernstige beschuldigingen die momenteel gericht zijn op topdirigent Jaap van Zweden. Verschillende musici beweren dat hij zich al jarenlang schuldig maakt aan grensoverschrijdend gedrag. Volgens hen heeft Van Zweden zich meermaals onprofessioneel gedragen.

“Hij schreeuwt naar je alsof je een kind van vier bent”, luidt één van de uitspraken. Ook klinkt: “Iedereen is bang.” Daarmee lijkt opnieuw een grote naam in opspraak te raken, wat de vraag oproept of andere zwaargewichten binnenkort zullen volgen. In de wandelgangen valt zelfs de naam van André Rieu.
De kritiek zwelt aan en de verhalen stapelen zich op
Journalisten Jordi Versteegden en Evert Santegoeds bespreken de kwestie in de podcast Strikt Privé. Daar klinkt frustratie, maar ook berusting. “Het houdt niet op, niet vanzelf”, zegt Jordi. “Er wordt wéér een bekende Nederlander beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag.”
Evert reageert daar nuchter op: “Ja, Jaap van Zweden. Daar was het wachten op eigenlijk. Als je zo’n hoge boom bent, dan vang je veel wind.” Volgens Evert is het opvallend hoe weinig aandacht er in de media is voor Van Zwedens carrière, terwijl zijn afscheid als chef-dirigent bij The Met in New York een enorme prestatie was.
Grootheid, maar niet geliefd door iedereen
Santegoeds wijst erop dat Van Zweden internationaal gezien enorm gerespecteerd wordt. Toch is het in Nederland vooral de negatieve kant die de aandacht trekt. “Als hij jarenlang chef-dirigent geweest is van The Met in New York en daar afscheid neemt, dan zit de hele zaal vol prominenten die hem op handen dragen…”
Toch blijft er kritiek bestaan. “Dan is er altijd wel een orkestlid dat zegt: ‘Ja, maar zo aardig is hij niet.’” Die geluiden zijn inmiddels samengebracht in een documentaire van Pointer. Daarin mag Van Zweden naar verwachting binnenkort reageren.
Hoe ernstig is het patroon eigenlijk?
Toch klinkt er ook relativering van Evert. Hij vraagt zich hardop af of alles wat nu naar buiten komt, wel zo schokkend is. “Ik weet niet hoe teer die zieltjes zijn die hier nu weer een punt van maken”, zegt hij.
Volgens hem hoort een gespannen sfeer soms bij het leveren van een topprestatie. “Als je daarna een goed glas wijn drinkt, zou het weer goed moeten zijn.” Toch wil hij het niet helemaal bagatelliseren. “Dat zal van de week moeten blijken, maar ik ben wel bereid om Jaap wat meer te vergeven dan een ander.”
Geruchten over André Rieu steken voorzichtig de kop op
Het is niet de eerste keer dat een publieke figuur onder vuur komt te liggen. In het gesprek wordt ook André Rieu genoemd, een naam die tot nu toe altijd buiten schot bleef.
“Het wachten is ook op André Rieu misschien wel”, zegt Evert. Jordi reageert verbaasd, maar geeft toe: “Ja, ik zeg wel: ‘Nee joh’, maar je weet het gewoon niet meer.” Die opmerking typeert de sfeer van wantrouwen die momenteel heerst. Evert voegt daar ironisch aan toe: “Iedereen komt op een gegeven moment aan de beurt.”
Geen padvinderij, ook bij de media niet
Het gesprek eindigt met een opvallende bekentenis van Evert zelf. Op de vraag of hij ooit bang is geweest dat er verhalen over hem naar buiten zouden komen, zegt hij: “Nee, niet echt, maar wat ik zeg: het is niet de padvinderij.”
Ook bij Privé wordt onder druk gewerkt en wordt er soms stevig gecommuniceerd. “Het is gewoon het heetst van de strijd en je wil een topprestatie leveren. Dan wordt er wel eens wat gezegd.” Hij sluit af met een bekende uitspraak: “If you can’t stand the heat, stay out of the kitchen.”