De optredens van Suzan & Freek zorgen al maanden voor ontroering bij het publiek. Vooral de manier waarop Freek Rikkerink tijdens hun shows over het leven spreekt, raakt veel mensen diep.

Sinds zijn diagnose van uitgezaaide longkanker deelt hij regelmatig persoonlijke boodschappen met het publiek. Toch begint niet iedereen die emotionaliteit te waarderen. René van der Gijp heeft het inmiddels wel gezien en spreekt zich daar openlijk over uit in de populaire podcast KieftJansenEgmondGijp.
Aanvankelijk geraakt, maar nu begint het te schuren
René was in eerste instantie net als veel mensen geraakt door het tragische nieuws rond Freek. De ziekte die hem uiteindelijk fataal zal worden, maakte diepe indruk.
“Ik vind: op een gegeven moment ben ik ontroerd en op een gegeven moment ontroert het me nog maar een beetje,” vertelt René. “En dan op een gegeven moment gaat het op m’n lachspieren werken, weet je. Heb jij dat ook? Dat heb ik bij Suzan & Freek.” Het constante inspelen op emotie vindt hij op een gegeven moment gewoon te veel worden.
Festivaltoespraak maakt weinig indruk op de voetbalanalist
Tijdens een optreden op een festival in Heerlen sprak Freek zijn publiek direct toe. De boodschap was helder en emotioneel. “Niemand weet wat morgen brengt. Dus ga op reis, zeg die baan op en laat diegene waar je van houdt, weten ‘ik hou van jou’,” zei hij tegen de massa.
René heeft weinig met zulke uitspraken. Volgens hem klinken ze misschien mooi tijdens een optreden, maar zijn ze weinig realistisch. “Er zijn ook mensen die drie jaar bezig zijn om een baan te krijgen, die hebben hem eindelijk,” zegt René. “En die horen dan Freek hahahahahahah…”
Volgens René wordt alles overdreven emotioneel gebracht
Hoewel René het fijn vindt dat mensen geraakt worden, ergert hij zich aan het sentiment dat blijft hangen. Hij vindt dat het verhaal te zwaar aangezet wordt. “Ik vind het hartstikke aandoenlijk allemaal wat er gebeurt,” legt hij uit.
“Kijk, die man is ziek. Dat zijn er meer, hè, er zijn er meer ziek, daar is hij niet de enige in.” Wat hem vooral verbaast, is hoe gretig het publiek en de media elk woord van Freek omarmen. “Ik vind het dan heel aandoenlijk dat we opeens aan de lippen van Freek hangen,” aldus René.
Volwassenen gedragen zich volgens René als huilende tieners
René begrijpt dat jonge fans geraakt zijn door het verhaal van Suzan & Freek. Toch verwacht hij meer realisme van volwassenen. “Ik begrijp dat daar meisjes van 14 in het publiek staan die met tranen in hun ogen staan.
Dat begrijp ik,” zegt hij. “Maar ik begrijp niet dat volwassen mensen als Patty Brard en Ronald Molendijk aan zo’n tafel ook gaan zeggen van: ‘Zo zie je maar dat het leven in één keer…’” Volgens René verliezen ze het grotere perspectief volledig uit het oog.
Het leven eindigt voor iedereen, dus blijf realistisch
Voor René is het leven iets dat je sowieso moet relativeren, met of zonder ziekte. “We weten toch allemaal vanaf dat we heel jong waren dat we allemaal eindigen met een steen boven ons hoofd?” zegt hij.
“Dat wetende kun je alles in perspectief zetten wat je meemaakt.” René benadrukt dat je met die gedachte ook beter kunt omgaan met verdrietige gebeurtenissen. Je hoeft het niet altijd zo dramatisch te maken, vindt hij.
Zelf blijft René nuchter, zelfs over zijn eigen succes
Tot slot haalt René ook nog even uit naar de manier waarop er met succes wordt omgegaan. “Of je nou 380 duizend boekjes verkoopt… Er zijn er ook die er 30 miljoen hebben verkocht…” Daarmee plaatst hij ook zijn eigen prestaties in perspectief.
Hij sluit af met een duidelijke boodschap: “Die kinderen snap ik wel bij Suzan & Freek, maar ik moet wel lachen als die Patty Brard gaat roepen van: ‘Er is nog wel meer in het leven.’” Voor René draait het allemaal om balans, nuchterheid en minder melodrama.