YouTube heeft besloten vijf afleveringen van het populaire online programma Roddelpraat offline te halen. Het platform stelde dat deze afleveringen in strijd waren met hun beleid tegen intimidatie en cyberpesten.

Jan Roos en Dennis Schouten, de gezichten achter het programma, delen hun zorgen op Instagram en vrezen dat dit mogelijk het begin van het einde is voor hun show. Ze blijven echter niet stilzitten en zoeken naar manieren om hun content te blijven delen.
Afleveringen in strijd met beleid
De afleveringen van Roddelpraat zijn verwijderd na klachten over de inhoud, die volgens YouTube niet overeenkwam met hun richtlijnen. Het duo ontving hierover een officiële mail van het platform waarin werd aangegeven dat het beleid tegen intimidatie en cyberpesten was geschonden.
Ondanks deze sanctie laten Jan en Dennis weten dat ze niet van plan zijn te stoppen. “We kunnen deze week niet uploaden, maar we gaan wel een uitzending maken voor onze donateurs,” aldus hun bericht op Instagram.
Jan Roos opnieuw in opspraak
De situatie rondom Roddelpraat komt bovenop een incident met Jan Roos, die vorige maand in opspraak kwam. Hij werd zelfs aangehouden na opmerkingen over het Sunneklaasfeest op Ameland.
In een aflevering van Roddelpraat sprak Roos zijn onvrede uit over journalisten die verslag wilden doen van het evenement. Hij riep inwoners van het eiland op om hen ‘met hooivorken en fakkels’ van het eiland te verjagen. De uitspraken gingen nog verder met de woorden: “Afmaken. Nog voor ze van de boot afkomen, neerknallen.”
Verdediging en gevolgen
Volgens Jan Roos waren zijn opmerkingen bedoeld als een grap, maar het Openbaar Ministerie (OM) zag dit anders. Het OM stelde dat de uitspraken te ver gingen en beschouwde deze als een oproep tot geweld tegen journalisten.
Tot op heden is nog onduidelijk of er juridische stappen tegen Roos zullen worden ondernomen. Het incident heeft de spanningen rondom Roddelpraat alleen maar verder vergroot, wat het programma in een nog onzekerder daglicht plaatst.
Toekomst van Roddelpraat
Hoewel YouTube een belangrijke pijler is voor het bereik van Roddelpraat, lijken Jan en Dennis vastberaden om hun programma voort te zetten.
Hun donateursplatform biedt een alternatieve manier om hun content te delen, en de heren benadrukken dat ze hun fans niet in de steek zullen laten. De vraag blijft echter hoe lang het duo het hoofd boven water kan houden zonder de ondersteuning van een groot platform zoals YouTube.
Denk jij dat Roddelpraat een nieuwe weg weet te vinden of is dit echt het einde van het programma? Laat het ons weten in de reacties op Facebook