De spanning op Urk loopt hoog op sinds Greetje Hakvoor, bekend uit de SBS6-serie Urk!, midden in een storm van kritiek terecht is gekomen.

Aanleiding voor de ophef zijn beelden waarin te zien is hoe zout wordt gestrooid in een emmer met levende palingen. Dit fragment, dat voor veel verontwaardiging heeft gezorgd, roept vragen op over de ethiek en legaliteit van deze traditionele methode.
Kamervragen over palingincident
Sinds 2018 is het bij wet verboden om palingen op deze wijze te behandelen. Voor consumptie moeten de dieren met een stroomstoot worden gedood, maar de beelden uit Urk! tonen iets heel anders. Het incident heeft zelfs geleid tot Kamervragen.
Greetje is verbaasd over de ophef en liet haar reactie vastleggen door de camera’s van Shownieuws. “We zijn als buurtje met een paar pondjes paling bezig en daar moet Den Haag… Ga weg, alsjeblieft ga weg,” zei ze verontwaardigd. De volledige reactie is te zien in de bovenstaande video, waarin haar frustratie duidelijk naar voren komt.
Realiteit versus regelgeving
De beelden uit de serie leggen niet alleen een traditionele praktijk bloot, maar hebben ook een discussie losgemaakt over de kloof tussen tradities en moderne regelgeving.
Voor veel kijkers roept dit de vraag op hoe diepgewortelde gebruiken in gemeenschappen kunnen blijven bestaan binnen de grenzen van de wet. Dat juist een realityserie deze kwestie aan het licht brengt, maakt de controverse alleen maar groter.
Greetje’s twijfels over de serie
Hoewel Greetje inmiddels een bekend gezicht is geworden door haar deelname aan Urk!, heeft ze lang getwijfeld of ze wel aan het programma mee wilde doen. Op Instagram vertelde ze openhartig over haar bedenkingen.
“Ik heb het eerst afgewimpeld, want ik zag mijzelf totaal niet op tv,” biechtte ze op. Toch werd ze overgehaald vanwege haar opvallende persoonlijkheid. “De reden dat ik werd gevraagd was omdat ik opviel als Urkse vrouw door mijn radiocolumn waarin ik geen blad voor mijn mond neem.”
Een verdeeld publiek
Het incident heeft niet alleen de aandacht van de politiek getrokken, maar verdeelt ook de meningen onder de kijkers. Waar sommigen de beelden zien als een inkijkje in een authentieke gemeenschapstraditie, vinden anderen het onacceptabel dat dergelijke praktijken worden getoond in een televisieprogramma. De discussie zet daarmee niet alleen Greetje, maar ook de serie Urk! in een ongemakkelijk daglicht.